De Arbeids- en Organisatiepsycholoog, waarom zou ik?

Het is een veelgehoorde vraag. Immers, waarom zou je als leidinggevende geld betalen als een medewerker ook via de huisarts een doorverwijzing kan krijgen voor mentale klachten? En waarom zou je als medewerker een traject willen waar leidinggevende bij betrokken wordt?

Vanuit beide visies en standpunten: ‘Daarom’!

Leidinggevende, verlies ze niet!

Een uitgevallen medewerker kost geld, zo’n €250,- tot €400,- per dag, afhankelijk van iemands loon. In het laatste kwartaal van 2022 was het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland 5,6% (CBS, 2023). In de bedrijfstak Gezondheids- en Welzijnszorg was dit zelfs 8% (Brocken, 2023). Je hebt het dan over forse kosten die je betaalt, zonder dat er inspanning tegenover staat.

Wachtlijsten zijn al geruime tijd fors, waarbij de geformuleerde norm van 14 weken voor ruim 41.000 van de 80.000 wachtenden werd overschreven in mei 2022 (Nederlandse Zorgautoriteit, 2022). Medewerker is in geval van hevigere klachten, veelal langere tijd uit beeld, waarbij er in diverse gevallen weinig contact is met het werk.

Een bedrijfspsycholoog kent veelal geen wachttijden en kan hierdoor sneller schakelen. Ook wordt je als leidinggevende betrokken bij het proces, waardoor je je medewerker niet volledig uit het oog verliest. Een traject betreft maatwerk en gefocust wordt op de rol van het werk; wat is immers waar de Arbeids- en Organisatiepsycholoog in is gespecialiseerd!

Medewerker, wacht niet te lang!

Als je uit bent gevallen, is het soms fijn om even wat rust te hebben, niets te moeten. Dit kan zeker bijdragen aan herstel immers, er is vaak langere tijd best een appèl gedaan op je energieniveau en dan kan het aanvoelen alsof alles teveel is; neem daar dan ook zeker even de tijd voor.

Wacht echter niet te lang met het zoeken van hulp als je merkt dat je ergens blijft hangen in je weg naar herstel. Rusten is soms goed, maar op enig moment is het ook tijd om actief aan de slag te gaan met klachten, belemmeringen, negatieve gedachten et cetera. Als je dan nog op de wachtlijst moet, waarbij je over enkele weken tot maanden aan de slag kan, kan dat zelfs leiden tot een verergering van de klachten (Dechering, 2021).

Soms kan het zijn dat klachten dermate complex zijn en dat gespecialiseerde hulp wenselijk is. Dan krijg je te maken met de wachtlijsten. Ook hierbij kan de Arbeids- en Organisatiepsycholoog een rol spelen door overbruggingshulp te bieden ter wachtlijstbemiddeling. Doel zal zijn om te werken aan stabilisatie van de klachten en erger trachten te voorkomen. Hoewel er aansluitend mogelijk meer nodig is, vergeet niet; niks doen hoeft geen optie te zijn!

Anoeshka Soedamah MSc

Bronnen:

Brokken, R. (2023). Ziekteverzuim in vierde kwartaal 2022 opnieuw hoger. Geraadpleegd van https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/10/ziekteverzuim-in-vierde-kwartaal-2022-opnieuw-hoger     
Nederlandse Zorgautoriteit (2022). Informatiekaart wachttijden ggz juli 2022. Geraadpleegd van https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_716176_22/1/
Dechering, A. (2023). Geestelijke gezondheid kan niet wachten. In: De Psycholoog via https://psycholoog.nl/blog/geestelijke-gezondheid-kan-niet-wachten/ 

Vergelijkbare berichten