Gaat het wel goed met mijn medewerker? Herken de signalen!

Als leidinggevende, HR of manager, heb je soms best een verantwoordelijkheid. Een daarvan is het team en het welzijn van de individuele teamleden. Soms maken ze wat mee en dat ervoor zorgen dat het wat minder goed met ze gaat. Vaak komen ze er wel uit en dan is er nog niet veel aan de hand. Hoe weet je eigenlijk als dat niet het geval is? Wanneer zou je een goed gesprek aan mogen gaan?

Vermoeidheid

Een van de meest gehoorde klachten is vermoeidheid. Denk aan slecht slapen of moe wakker worden ondanks redelijke nachtrust. Deze fysieke uitputting kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid. Het zijn de eerste signalen van mogelijke overbelasting, men praat er veelal toch wat luchtig over en… ze worden vaak makkelijk genegeerd door de persoon zelf! Niet door jou als leidinggevende, dus maak het bespreekbaar.

Emotioneler

“Ik ben emotioneler dan normaal, ik huil veel, zonder dat daar een reden voor is”. Herkenbaar? Mogelijk is er sprake van emotionele uitputting. Meer prikkelbaar, verlies van plezier of interesse in dingen die je normaal wel leuk vindt, geen energie hebben om iets te ondernemen en emotioneel uitgeput voelen zijn veelgenoemde klachten. Is je medewerker de afgelopen tijd emotioneel wat instabieler overgekomen, bijvoorbeeld tijdens een gesprek of vergadering? Wees actief beschikbaar!

Dalende prestaties

Een ander signaal is dat prestaties afnemen als gevolg van moeite hebben met concentreren en vergeetachtigheid. Doordat je minder focus hebt en dingen vergeet, is de kans op fouten groter. Taken die voorheen eenvoudig waren en zonder nadenken werden uitgevoerd, zijn uitdagend geworden. Wees hier alert op en kijk niet alleen naar de uitkomst van een bepaalde taak, maar vooral naar hoe het met je medewerker gaat in dat proces.

Harder werken

Medewerker heeft moeite met bijbenen vanuit vermoeidheid, maakt meer fouten, is langer bezig met taken en dreigt het overzicht kwijt te raken. Veel voorkomende reactie hierop? Nog harder werken! Schaamte en schuld kan hierbij een rol spelen en medewerker tracht alles in het werk te stellen om te compenseren. Zie je dat je medewerker lange dagen maakt? En merk je dat er echt alleen nog oog is voor taken en helemaal niks anders? Tijd voor een goed gesprek.

Vermindering sociaal contact

Mensen die niet lekker in hun vel zitten, hebben vaak de neiging om zich terug te trekken. Niet meegaan met de wandeling tijdens de lunch, stiller zijn tijdens een vergadering, afmelden voor een teamuitje, geen praatje bij het koffieapparaat. Als je merkt dat dit anders is bij je medewerker en dat medewerker zich aan het terugtrekken is, praat er dan met elkaar en ga het zeker niet uit de weg.

Als leidinggevende ‘los’ je het niet zomaar even op. Actief beschikbaar zijn, naar je medewerkers gaan als je denkt iets op te merken wat niet functioneel of helpend is, en je medewerkers erkennen in wat zij doormaken, zijn cruciale stappen in het geheel. Pas dan kun je namelijk samen nagaan wat ervoor nodig is zodat medewerker weer optimaal kan bouwen aan de eigen duurzame inzetbaarheid.

Vergelijkbare berichten