Help, ik keer weer terug!

Na een periode van uitval, werken aan herstel en rust, is de tijd daar; je mag gaan beginnen met de re-integratie. Aan de ene kant een goed teken; de bedrijfsarts schat in dat het beter met je gaat en dat het werk bij kan dragen aan verder herstel. Weer op het werk zijn geeft immers een dagritme en normaliseert. Aan de andere kant een drempel voor veel mensen! Je bent er immers soms een poos uit geweest, wat nu als het tegenvalt? Of erger, je weer terugvalt? Vanuit mijn ervaring binnen de Arbodienstverlening een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen.

Luister naar je lichaam

Dit voelt voor veel mensen als een open deur en tegelijkertijd zitten hier enorm veel belemmeringen. Schaamte, want voorheen kon je het ook. Schuld, want waar zadel je je collega’s mee op. Frustratie, want het herstel gaat zo langzaam. Het lijstje gaat zo nog wel even door en wat ze gemeen hebben? Dat ze allemaal weerhouden van luisteren naar je lichaam. Hoe harder je je hiertegen verzet en het ‘toch maar doet’, des te langer duurt de weg naar herstel.

Regisseer je eerste dag

Het moment is daar, je gaat voor het eerst starten met je opbouw. Belangrijk om ook dan zoveel mogelijk rust in te bouwen. Wellicht dus handiger om een of twee teamleden erbij te betrekken, en niet meteen het hele team. Spreek ook af wat je gaat doen, hoe laat en hoe lang je er bent en evalueer dit ook met elkaar.

Denk mee over je opbouwschema

‘Op geleide van belastbaarheid’ is een zin die vaker terugkomt in de terugkoppeling. Dit betekent dat het uiterst belangrijk is dat jouw belastbaarheid ook de aandacht krijgt, om dit op maat mee te nemen in de opbouw. Merk je dat het goed gaat, bouw rustig verder uit. Merk je dat het je net wat meer kost? Blijf in overleg een week langer op een hetzelfde niveau en kijk of verdere opbouw daarna mogelijk is. Soms kan het helpend zijn om de stapjes kleiner te maken en juist frequenter op te bouwen; blijf mede de regie pakken, het is immers jouw opbouw.

Bewaak grenzen

Als je er 2 uurtjes bent, ga daarna ook echt naar huis. Het is zo verleidelijk om nog even te blijven hangen, de tijd gaat soms sneller dan je denkt. Toch is het goed om grenzen te bewaken. Niet alleen op het gebied van tijd, maar bijvoorbeeld ook wat betreft het werk inhoudelijk, zoals complexer werk of deadlines die gehaald moeten worden. Het is waar, volledig hersteld gemeld gaat over ‘terugkeer in eigen uren en werk’, dus zorg ervoor dat je dit laatste ook geleidelijk meeneemt in je opbouw.

Betrek leidinggevende

Steeds meer en meer wordt de rol van de leidinggevende onderkend. Bespreek de voortgang van de opbouw, hoe het passend vorm gegeven kan worden, wanneer je wat doet, of er tussentijds sprake kan zijn van gedeeltelijke hersteld melding et cetera. Tackel samen eventuele drempels in de re-integratie en kijk kritisch naar de duurzaamheid van je huidige baan. Niet altijd makkelijk, want soms is de uitkomst dat je baan, zoals het is, geen optimale ‘fit’ meer is; dat kan best spannend zijn. Kijken naar alternatieven kan helpend zijn om weer duurzaam inzetbaar te blijven tot aan je pensioen.

Vergelijkbare berichten