Stress-stoplicht

Stress, spanning, we ervaren het allemaal. Gelukkig is er vaak weinig aan de hand en ebben dergelijke gevoelens weer weg. Toch is het goed om even de check te doen; wat zijn bepaalde signalen om alert op te zijn en wanneer zit ik waar?

Deze vier in ’t vizier

Laten we beginnen bij het begin. Om te weten wat je moet checken, waar kun je dan op letten? Hier een overzicht van klachten en hoe ze zich kunnen manifesteren:

  • Fysieke klachten: onverklaarbare pijntjes, hoofdpijn, buikpijn, verlies van libido veelvuldig verkouden zijn en hartkloppingen zijn zo een aantal voorbeelden.
  • Emotionele klachten: Wat gespannen, een kort lontje, zelfs soms opgefokt, ongelukkig en het gevoel van constant in tranen kunnen uitbarsten valt hieronder.
  • Gedragsmatige klachten: je gaat uitstellen of juist steeds harder werken, je wendt je vaker tot een alcohol of drugs, tics zoals nagelbijten neemt toe en jezelf afzonderen behoren hiertoe.
  • Cognitieve klachten: je merkt dat je moeite hebt om de juiste woorden te vinden, vergeet waar je ook alweer mee bezig was en hebt moeite om je te concentreren zijn mogelijke kenmerken.

Groen

Je ervaart doorgaans geen klachten en als ze er al zijn, dan verdwijnen ze ook weer zonder al te veel inspanning. Denk hierbij aan soms een wat kort lontje, vermoeid voelen, af en toe wat meer negatieve gedachten en een nachtje slecht slapen. Mogelijk dat je opmerkt dat je wat harder werkt dan normaal. Gaat het ook weer over door er bijvoorbeeld over te praten of zaken anders in te richten? Dan is er weinig aan de hand.

Oranje

Je algehele houding lijkt nog iets negatiever te worden, slapeloze nachten blijven aanhouden, je bent mogelijk aan het vermijden en werk lijkt steeds belangrijker te worden omdat je steeds harder aan het werk bent; tijd voor sociale activiteiten neemt af. De klachten gaan niet weg na een goed gesprek en een negatieve tendens blijft wat meer hangen. Herkenbaar? Wacht niet te lang en overweeg hulp.

Rood

Je krijgt steeds vaker van je omgeving te horen dat ze zich zorgen maken (wat je mogelijk wegwuift), je voelt je leeg en somber, bij zaken die je voorheen probleemloos ondernam ervaar je angst of paniek, in de ochtend word je vermoeid wakker en op het werk weet je niet goed hoe lang je het volhoudt. Past dit in jouw situatie? Dan is het de hoogste tijd om NU aan de bel te trekken.

Praat ook eens met je leidinggevende of bedrijfsarts; een doorverwijzing naar een Arbeids- en Organisatiepsycholoog kan juist de gespecialiseerde hulp bieden die nodig is, vaak op korte termijn!

Vergelijkbare berichten